fredag 26. mars 2010

Påsketur

For meg er påska vinter og fjell og ski, egentlig. Men jeg har også vært på speiderlederkurs sør i Tyskland to påsker og jeg må si at det er veldig deilig med tørr asfalt, grønt gress og småsko i påska også... Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for hva jeg liker best og vingler alltid mye når det kommer til program for påska. Men iår satte kjæresten foten ned og sa at nå skulle vi på fjellet. Han synes det var rett og rimelig siden jeg var i Skottland sist påske og var borte hele jula :)

Så da blir det fem dager i Sylane her oppe i Trøndelag. Jeg var i Sylane for noen uker siden og da så det slik ut:


Takk til Tore H. Sæstad som tok bildet.

Det skal bli deilig å være ute mange dager på rad. Og når vi kommer tilbake har jeg ingen planer, bare avslapning (og kanskje litt skolearbeid). Og så håper jeg at snøen snart forsvinner nok til at jeg kan hente bilen min!

onsdag 24. mars 2010

Musikk

Jeg har alltid vært opptatt av musikk og jeg hører til den gruppa av mennesker som liker å kjøpe CDer og som er stolt av CD-samlingen sin. For å finne ny musikk har jeg alltid pleid å utnytte venner, dvs få anbefalinger av dem. Jeg hører aldri på radio, så der er det lite påvirkning.

Men den siste tiden har det vært lite nytt i musikksamlingen og det er veldig trist. Så for noen uker siden fikk jeg en invite til Spotify. Jeg liker å kunne høre på musikk jeg aldri har hørt noe på i det hele tatt og å kunne få sånne små smakebiter. Og så liker jeg at jeg kan søke på navnet på en sang og plutselig oppdage nye artister :)

Jeg tenkte jeg kunne presentere noen av de artistene/ bandene jeg har oppdaget med Spotify.

Seigmenn



Det er svart og hardt og norsk. De har en veldig fin liveplate fra Rockefeller som anbefales!

Josh Groban



Han er en italiensk fløtepussanger, om enn med litt operavyer. Han er en flott tenor og synger vakker både popballader og klassikere sammen med stort symfoniorkester.

Marc Cohn



Her er det country og pop som står sterkest. Han er mest kjent for Walking in Memphis, men har flere sterke sanger.

Donkeyboy



Disse er norske, så vidt jeg vet og spiller veldig dansbar elektronika. Det er morro og spennende å høre på. Det blir bra å se hvordan de utvikler seg videre.

The Unthanks



Disse er engelske, i hvert fall fra Storbritannia, og synger melodiøst og litt folkemusikk møter pop-aktig. De har sanger som er i helt tradisjonell folkemusikkform og så har de mer popete sanger. De kommer til Trondheim etter påske og jeg håper på å komme meg på konsert!

Moby



Moby er ikke fersk i musikkverdenen, men jeg har aldri hørt noe særlig på ham. Det var først da jeg fant ham på Spotify at jeg innså hvor mange av sangene hans jeg har hørt før. Jeg klarer ikke helt å beskrive musikken hans, men det er mye groove og god rytme, det er litt elektronika og litt rap. Utrolig spennende og intelligent og dansbar musikk, på en gang.

søndag 21. mars 2010

Hyttetur

Hyttetur er noe jeg er mye på og som jeg har vært mye på opp gjennom oppveksten. Det skal helst hverken være vann eller strøm der, slik at man må fyre i ovnen, hente vann i brønnen og bruke stearinlys og parafinlamper til belysning.

Kjæresten og jeg var på en liten spontantur nå i helga og nøt en flaske rødvin og god mat



Igår regnet det og var fælt vær, men i dag ble det nydelig vær!



Jeg fikk meg en ordentlig skitur på mine ganske nye fjellski. Jeg er ikke helt inngått i dem ennå, men det blir jeg nok snart for vi skal gå fra hytte til hytte på fjellet i påska. Og påska er bare en uke unna :)

fredag 19. mars 2010

Regnskap

Jeg er klar over at veldig mange mennesker synes dette temaet er en blanding av utrolig kjedelig og veldig skummelt, men det er så utrolig viktig! Norge er veldig stolt som nasjon over alt engasjementet. Hvordan dugnadsånden fremdeles står sterkt og at folk bidrar og jobber frivillig i alle mulige organisasjoner.

Spesielt her i Trondheim skryter de mye av studensengasjementet i byen og hvordan Samfundet, linjeforeningene m.m. drives frivillig. At noe drives frivillig betyr at folk gjør noe de ikke er utdanna til og som de ikke får lønn for. For det meste funker det veldig bra, men det å være med å styre en frivillig organisasjon er faktisk ganske vanskelig.

Det er mange som kan veldig lite om organisasjonsstruktur og hvordan man styrer frivillige og ideelle organisasjoner før de hopper inn i studentlivet og som speider som har vært med på slikt siden man var 15år er det litt frustrerende. Det er mye dårlig styring og dårlig kommunikasjon og man har en tendens til å gjøre de samme feilene mange ganger, men det er så mye engasjement at ting ruller rundt allikevel.

Akkurat nå sitter jeg og vurderer søknader fra alle mulige slags lag, organisasjoner og grupper som vil ha penger fra SiT sitt sponsorprogram. Og i den sammenheng leser jeg sikkert 150 regnskap i året. Regnskap og budsjett er noe man skal ha i orden. Å ha orden der og å være litt flink til å skrive søknader er nøkkelen til å få det til når det kommer til organisasjoner. Det er veldig mange der ute som vil gi bort penger.

tirsdag 16. mars 2010

De som får det til

Det er noen filmer som på et vis tar tak og bruker klisjeene som finnes der ute, men som beviser hvorfor de er nettopp det - klisjeer. Det er historier man liker, det er figurer man blir glade i og det er god fortellerteknikk. Jeg har noen filmer jeg er spesielt glad i. Noen er gamle flammer, andre er nye forelskelser. Jeg har sett dem mange ganger og jeg blir ikke lei.

Jeg kan ofte falle for vanskelige dramaer, men disse er lette og fine å se, samtidig som de her en dybde som er trollbindende. Filmene kommer i den rekkefølgen jeg fant dem:

Billy Elliot



En nydelig film om en fattig gutt som blir verdenskjent ballettdanser.

Love actually



En kjærlighetsfilm om mange typer kjærlighet, spunnet rundt jula.

Cinema Paradiso



En film om en gutts kjærlighet og nærhet til filmen og menneskene.

The Blind Side



En gutt alle har mistet troen på blir tatt under vingene til en gesjeftig dame og blir fotballstjerne.

Neste gang du skal se en film, velg en av disse.

mandag 15. mars 2010

Trening

Trening er noe jeg aldri har gjort regelmessig, mest fordi jeg har hatt masse annet å gjøre. Da jeg kom til Trondheim begynte jeg å klatre og plutselig hadde jeg funnet en treningsform som var så morsom at jeg ikke tenkte på at jeg trente og at det var slitsomt. Men for å klatre må man være to.

Mitt store problem er at det er litt for tiltak å komme seg ut og trene og jeg har ingen som jeg kan klatre fast med. Jeg savner det veldig.

Jeg har prøvd å ikke spise for mye og å spise foruftig, men selv om jeg prøver å spise lite så blir jeg rund. Den eneste måten å holde seg slank på er å trene, regelmessig.

Jeg håper at når jeg flytter vil det være greiere å trene fordi jeg bor nærmere treningssenteret, men det er fremdeles et halvt år til jeg kommer til å merke noe til det så jeg må gjøre noe nå. NÅ! Men jeg har så lite tiltakslyst fordi jeg har altfor mye skole jeg skulle gjort.

Det er på tide jeg tar tak og kommer igang. Det hadde vært magisk om Karsten kunne blitt med meg på trening, men han vil ikke. Og Ane bor så nærme at hun kan bare stikke raskt hjemom (dessuten vil hun aldri være med opp på Dragvoll). Blæ. Jeg må finne en løsning, for snart passer ikke klærene mine lenger.

fredag 12. mars 2010

Er det noen vits om du ikke gjør det ordentlig?

Jeg sang i kor hele oppveksten og sluttet ikke før jeg flytta for å studere. Koret jeg sang i fra jeg var 12 til jeg var 19 var og er et ambisiøst kor for jenter. Vi hadde bare én øvelse i uka, men vi hadde mye oppdrag, mange konserter og hadde hele tiden dirigenter som var ambisiøse på våre vegne. Vi sang på TV, vi hadde samarbeidsprosjekter og vi stod i.

Jeg prøvesang i TKS da jeg kom til Trondheim, men jeg kom ikke med. Og før jeg fikk snudd meg hadde jeg så mye å gjøre at jeg ikke følte jeg hadde tid til å finne et annet kor heller. I løpet av fjoråret kjente jeg at jeg savnet å være med i kor og begynte å lete. Men enten var korene blanda og med gamle folk, kristne eller knyttet til TKS. Jeg fant til slutt koret til lokallaget til Human-Etisk Forbund her i byen og startet der. Fikk med meg to venninner klarte jeg også.

Men etter et halvt år hadde jeg mistet alt engasjement. De har ingen ambisjoner og ingen ønsker om å bli bedre. De hater finpussing, de kommer på koret bare for å prate i pausene. Dirigenten pusher ikke koret og det blir ALDRI svung over sakene. Det var fælt å synge med dem. Jeg skjønner godt at de sliter med rekrutteringen for liker du å synge finner du deg et annet kor.

Jeg har veldig lyst til å fortelle dem hva de skal gjøre, men jeg aner ikke hvordan jeg skal få til å se det uten at de blir sinte på meg og ikke vil gjøre noe med det. Jeg lurer faktisk på om jeg må finne meg et nytt kor og heller tåle at de er kristne...

onsdag 10. mars 2010

Internetthandel

Jeg kjøper ikke så mye på nett, i hvert fall ikke klær. Jeg liker å prøve klær fordi jeg liker å vite hvordan de passer før jeg eier dem. Jeg tror det kommer av at jeg er litt for kort og litt for rundt til at ting alltid passer. Dessuten vet alle at Det Store Internettet egentlig er stort og farlig.

Men det er vanskelig å være konsekvent. For i tillegg til å kjøpe bøker og CDer så kjøper jeg også t-skjorter. T-skjorter koster ikke så mye penger, så du taper ikke så mye om alt går galt og det er så innmari mange kule t-skjorter der ute som er umulig å få tak i andre steder. Fine kjoler og lekre sko finnes på en måte i byen.

Jeg hadde en makeover på klesskapet mitt i vinter og 30 gensere og t-skjorter/ topper gikk ut uten at det ble veldig mye bedre plass i skapet. Men i prosessen prøvde jeg ALLE klærne mine og da innså jeg at omtrent en tredel av alle topper jeg har er kjøpt på internett... Og de aller fleste er kjøpt på www.threadless.com.



Dette er den siste jeg har sett. Jeg synes den er genial fordi den gjør både musikknerden i meg og biologinerden i meg, glad. Alle designene er laget av tusenvis av forskjellige folk som sender inn bilder til sida. Inni alle t-skjortene står tittelen på t-skjorta og hvem som har laget den. Jeg har alt fra en ridder på en lekeplasshest til et nesehorn på tredemølle som vil bli vakker som en enhjørning. Anbefales!

tirsdag 9. mars 2010

Kvinnefrigjøring?

Igår var det 8. mars og jeg synes overraskende mange husket på at det var kvinnedagen. Veldig mange gutter, spesielt. Jeg har aldri tenkt så mye over det, jeg innser at det har vært viktig og jeg er enig i at kvinnekampen har vært veldig viktig for livet mitt nå, men jeg er ikke en slik protestant-i-tog type person.

Jeg vil heller være kvinnesaksforkjemper ved å mekke bil



Eller kunne programere datamaskiner, like matte eller studere realfag. Jeg liker å bære bagasjen min selv og åpne dører selv. Jeg er ikke 5 år og jeg får til ting selv. Kanskje kom jeg aldri ut av "klase selv"-fasen, men jeg vil virkelig ikke ha hjelp. Hadde jeg vært dårlig til beins eller i rullestol hadde det vært greit, tror jeg.

Men jeg prøver også å folk til å innse at det fremdeles er store forskjeller mellom jenter og gutter. Ikke bare at jenter tjener mindre i gjennomsnitt og at det ikke er en eneste kvinnelig toppleder (nesten), men det er ingen instituttledere som er kvinner heller (så vidt jeg vet) her på NTNU og det er få kvinner generelt som har noe å si.

Men så synes jeg det er minst like viktig å tenke på alle de rettighetene guttene ikke har. Når et par med barn skiller seg får nesten aldri faren omsorgsretten. Moren må nesten være narkoman før retten er enig i at faren kan gjøre en bedre jobb. Gutta har nesten ikke pappaperm og det er veldig lite forståelse i arbeidslivet for gutter som vil ta hele permisjonen sin. Dessuten får gutta ikke penger når de har permisjon etter egen lønn, men etter kona (noe de aller fleste taper penger på).

Jeg mener at likestilling har nesten mer med å gjøre at jentene ikke vil gi fra seg retten til å ikke gjøre noe. De vil fortsette å jobbe deltid, være hjemme med ungene, tjene dårlig og nyte å være offeret. Det er ikke nødvendigvis systemet som er problemet, men jenters innstilling.

mandag 8. mars 2010

Pai!


Pai er middag jeg spiser sjelden, enkelt og greit fordi det tar lang tid å lage og jeg er som oftest altfor sulten til å vente og aldri hjemme så jeg kan starte tidlig nok.

Jeg har hatt besøk i helga og plutselig var vi tre til middag. I et sjeldent tilfelle av nøyaktig planlegging hadde vi ikke tre av noe som helst og vi endte derfor med å lage restepai med litt av hvert i.

Paibunn etter Frå boller til burritos (strengt tatt bare mel, smør og litt vann) klemmes ut i en form og forstekes. Så hadde vi stekt litt lammekjøttdeig, hadde noe selvplukket kantarell, litt rå løk, boksmais, spinat, lange strimler med stekt beiken og litt ost på toppen.

Det ble ordentlig godt, men det var en uvant kombinasjon av smaker. Pai er virkelig en lekker måte å spise restemat på, pluss at det er enda en middag uten ris, poteter eller pasta ;)

lørdag 6. mars 2010

Høst/ vinter 2010

Jeg sitter og ser på showene for høst/ vinter 2010 og der er mye spenndende der ute! Jeg sier bare Lanvin, Balmain og Nina Ricci. Det er spennede og definerte skuldre, mye definert liv eventuelt kortkortkort (om det er kjoler, skjørt eller kortbukser).

Jeg trenger fremdeles noen sånne lekre smale belter i friske farger til å definere livet med, men de er vanskelige å finne. Dessuten lever jeg et fattig liv uten noen ordentlige hvite skjorter. Det er fremdeles mye struktur i de hvite skjortene og man kan velge mellom alt mellom 1700-tallet og 60-tallet. Det er frysner og rusjer eller søte krager og oppknepping.

Ellers er det flere fargeleire, neonfarger og sterke mønster, helst kombinert med lårkort er stort og sommerlig, men ellers er også duse og søte farger på vei inn. Det er mye gjennomsiktig og lagvis. Det er florlett og i rosa, hvitt og krem. Jeg ønsker meg en minikjole med mye farge/ mønster på til sommeren.

Smokingjakkene har ikke forsvunnet og er det noe man kan kaste utenpå alt fra olabukser til gallakjoler, så er det en smokingjakke. Men det er vanskelig å finne den perfekte jakka. Si ifra om dere kjenner til noe bra sted å få tak i dem!