tirsdag 27. april 2010

Toppen av isfjellet

Lillebroren min er russ i år og i den anledning har han selvfølgelig også russekort. Moren min leste sitatet han har der og så kom jeg til å tenke på hva mitt eget var.

"Tar du deg aldri vann over hodet, ser du heller aldri mer enn toppen av isfjellet."

Jeg har ikke tenkt på sitatet på veldig lenge, men kjente med hele meg at det er absolutt noe jeg står inne for fremdeles. Det er litt det med "learning by doing" som er den absolutt viktigste læringsmetoden vi har i speideren. Det at man skal prøve seg først og tenke over hva man lærte etterpå. Det å prøve seg selv om resultatet ikke nødvendigvis blir perfekt. Jeg begynner å bli en skikkelig speideridealist og veldig tilhenger av de viktige metodene vi bruker i speiderbevegelsen.

Men det andre aspektet av dette sitatet er det med å se mer enn bare toppen av isfjellet. Den dypere innsikten. Den fulle og hele oversikten. Det å forstå alle aspekter av en sak. Jeg har alltid vært glad i "hvorfor"-spørsmål, det å forstå hvorfor ting er akkurat som de er. Hvorfor verden er som den er. Og da må man se mer enn bare toppen av isfjellet.

Alle som har prøvd å sette seg inn i noe stort og komplisert vet hvordan det føles som om du har altfor mye i hodet på en gang, men når du plutselig forstår det så virker det som om alle de store bitene i hodet ditt plasserer seg pent ved siden avhverandre. Nesten som forskjellen på en haug med vedkubber og en pent ordnet vedstabel.

Det er vel kanskje derfor jeg fremdeles er speider, har så mange verv og oppgaver som jeg har og at jeg studerer evolusjon. Evolusjon er jo den (hittil) beste og enkleste forklaringen på hvorfor verden er som den er.

mandag 26. april 2010

Speiderhelg

Nå har jeg vært på en ordentlig speidertur. Ikke i skogen og i telt og slikt som de fleste ser for seg, men på møte på nasjonalt nivå for alle som driver med rovering (speiding for aldersgruppa 16+) både i speidergruppa si og i kretsen sin.

Jeg er roverombudsleder i Sør-Trøndelag krets og har fire andre i roverombudet mitt. Et roverombud passer på alle roverne i en krets. Med passer på mener jeg alt fra å hjelpe roverlagsledere med alle deres problemer, til å prate med kretsstyret, informere om alt som skjer i den store verden og å arrangere ting på kretsplan for roverne. Det er litt av hvert å gjøre :)

Roverombudet ble startet i januar og nå var vi på tur til Ingelsrud speidersenter på noe som heter Roverløft .

Jeg jobber med å bli flinkere til å ta portrettbilder og selv om jeg bare benyttet meg av autofunksjonen synes jeg egentlig det ble veldig bra. Tidvis var det nydelig lys, så da var det bare å holde på.
Dette er Åshild, hun er i roverombudet

Dette er Jonas, han er vanlig rover i akkar roverlag, Vikhamar speidergruppe

Lars (t.v.) og jeg fant en veldig hyggelig fyr fra Asker og Bærum som heter Eirik

Vi fant også Kamilla, jeg tror hun var fra Sunnmøre krets

Smie var en aktivitet i helga. Erling lagde ovnskrok

En ting man alltid har på speidertur er leirbål. Det er et faktisk bål, men det er også en avslutning på dagen, gjerne med leker, underholdning og sang. Vi var delt i grupper og alle gruppene skulle bidra med noe. Denne gruppa spilte på slurva med solbriller på. Det var genialt.

onsdag 21. april 2010

Tussilago farfara

Visste du at hestehov heter Tussilago farfara på latin? Engelsk Wikipedia påstår at tussilago betyr hostemedisin og at den heter det fordi den tidligere har blitt brukt som nettopp hostemedisin. Planten inneholder et stoff som er giftig.

Mange planter inneholder/ produserer giftige stoffer (antibeitestoffer) for ikke å bli spist. For hva skal du ellers gjøre når du ikke kan løpe din vei?

Vet du hvor bladene til hestehoven er? Bladene kommer først midt på sommeren og er store, grønne og ganske runde, litt som lønneblader, men mindre flikete.

Et annet vårtegn er gåsunger:

Gåsunger er egentlig helt vanlige knopper, men fordi de kommer tidlig har de beskyttelse mot kulda og vinden. Det er det all pelsen er til. Om sommeren gjør alle bladene at det blåser mindre i skogen og da blir ikke knoppene så nedkjølt. Mange fjellplanter og planter som lever langt nord/ sør har pels som beskyttelse.

tirsdag 20. april 2010

Bytte bolig


Jeg synes at noe av det skumleste man kan gjøre er å bytte bolig. Det å finne en bolig man har lyst på er greit i seg selv, men det å finne ut av når man skal si opp der man bor nå og om det må gjøre før eller etter man har fått bekreftelse på at man får den boligen man vil ha, på det tidspunktet man vil ha den, det er skummelt.

Jeg har hatt lyst til å flytte nærmere byen og håpet at det hele skulle gå som på skinner, men når noen skal flytte inn der du bor nå og du har fått en innflyttingsdato som gikk på tvers med alle sommerferieplanene dine og du ikke aner hvor du skal gjøre av ale tingene dine, da er det ikke rart man er litt bekymra.

Nå blir sommerferieplanene flyttet litt rundt på og så blir det en ekstra tur nordover for å flytte, før jeg kommer til å betale blodpenger for en hybel jeg ikke skal bo på i to måneder... Hvorfor ba jeg ikke om innflytting i august? Aner ikke. Men snart slutter jeg på skolen og kommer ikke til å ha noe med Studentsamskipnaden å gjøre lenger, så da vil alle mine erfaringer være til ingen nytte...

Unnskyld for at jeg er så sytete. Jeg trenger kosemat og å faktisk få gjort noe fornuftig idag...

søndag 18. april 2010

Veddugnad

Veddugnad er noe man kommer borti når man er speider, eller kanskje uansett om man er speider eller ikke, så lenge man har en hytte som trenger ved og ikke har råd/lyst til å betale prisen for en sekk med dårlig ved (blodpris!). Uansett, veddugnad eller vårdugnad er det mange tradisjoner for. Og som så meget annet annet, så er dugnad en av de tingene som får Norge til å gå rundt. Visste du at nordmenn gjennomsnittlig er medlem av tre organisasjoner og at mange nordmenn arbeider frivillig?

Speideren er jo frivillig og folk legger ned mange arbeidstimer for en god sak. Vi har veddugnad på speiderhytta vår en til to ganger i året. På dugnaden er det ofte mye annet som blir gjort også, ikke bare å skaffe ved, men å vaske hytta, reparere ting, rydde og annet forefallende arbeid. Vi skal rive kjøkkenet og peisen på hytta og bygge om litt nå til sommeren, så det blir ikke så mye vasking på denne dugnaden. Derimot har vi hatt veldig mye utleie på hytta det siste året og det er ikke alle som skjønner at forbud mot bålbrenning betyr at de ikke får lov til å brenne bål... Så nå er vedlageret nesten tomt, igjen!

Hyttesjefen var litt bekymret for at vi ikke skulle få nok ved denne gangen, spesielt fordi det var mange som ikke kunne komme. Så for å øke effektiviteten på selve dugnaden og for å få mer gjort, var vi seks stykker som dro opp igår, en uke før dugnaden, for å felle og kviste trær og gjøre klart til dugnaden slik at alt går raskere og greiere.

Det var utrolig deilig å være ute hele dagen og arbeide med kroppen. Det har snødd litt innimellom de siste dagene og snøen hadde på ingen måte gått på Tømra, i tillegg var det veldig typisk trøndervær hele dagen; snø, sludd, regn, hagl og stårlende solskinn. Alle værtyper varte i 15 min før det skiftet til neste...

Man blir sliten og støl av å vasse i knedyp snø hele dagen, av å kviste trær og bære/ trekke dem rundt i skogen og av å stadig gå gjennom snøen sånn at du stadig må trekke deg ut av dype hull. Jeg kan bare si at etter å ha trent både onsdag og fredag (hurra!) i tillegg til kroppsarbeid igår er jeg en stor ball av støle muskler idag...

Men det har vært skikkelig deilig å trene denne uka, så jeg gleder meg til i morgen når det blir Puls sammen med Ane :)

fredag 16. april 2010

Telefon

Hvor lenge hadde du klart deg uten telefon?

For meg har det veldig mye å si når, hvor og hvordan. Om alle vet at jeg kommer til å være utenfor dekning i tre uker, så vet alle at de ikke så tak i meg også og da gjør det ikke så mye. Eller om det ikke er så lenge, feks en dag eller kanskje to. Jeg kommuniserer ikke mye hver dag hele tiden, så jeg tror ikke noen hadde lagt merke til at jeg ikke sa hei en dag. En annen ting er om man ikke har telefon i feriene. Når det er sommerferie feks så har du ikke behov for å ringe så mange hele tiden og da overlever man fint uten mobiltelefon en stund.

MEN!

Telefonen min skrudde seg av etter at jeg var på tur sist helg (natt til søndag) og ville ikke skru seg på igjen. Jeg kom meg ikke til Elkjøp før igår (torsdag) og det var ikke bra å være uten telefon. Jeg har masse gruppearbeid nå og det er folk som skal møtes og avtale ting og slikt. I tillegg ville folk være sosiale, låne bøker, trene og slikt. Jeg hadde også fått tilbud om hybel som jeg måtte svare på innen noen få dager og noen hadde spurt meg om jeg kunne jobbe en dag og så visste jeg ikke om det så jeg kunne ikke si ja :(

Det var veldig godt å få telefon igjen! Så håper jeg bare at det går på garantien og at jeg slipper å betale for reparasjonen for telefonen min. Og at det går fort, selvøflgelig ;)

torsdag 15. april 2010

Piknik med jentene

Jeg innser at det plutselig ble mange poster om mat, men jeg tror det er fordi jeg har så mye å gjøre for tiden at jeg kan ikke være sosial uten å i tillegg spise (har ikke tid til å gjøre færre enn to ting av gangen...). Denne gangen var det i anledning vår og at Dolly har kommet ut at Ane og Kaja inviterte meg og Dolly på piknik. Vi møttes på skolen og kjørte til Ringve. Der er det botanisk hage med et fint arboret (utstilling av trær) som passer akkurat perfekt for biologer som oss. Det begynte å regne så vi måtte sette oss under en klynge med tette nåletrær (enfrøbladinger) for ikke å drukne, noe som fungerte utmerket.

Her er Ane og Kaja

Alle skulle ha med seg spesielt lekker matpakke, Kaja hadde laget salat og hadde baguetter. Jeg hadde eggerøre på brødskivene mine, men Ane hadde laget kanelsnurrer

Kaja hadde i god piknikånd tatt med en helt fantastisk organisk, usilt eplejus som ble drukket av stetteglass, som seg hør og bør.

Det ble litt kaldt der ute, men jeg hadde med termos og te og kakao vi kunne varme oss på. Allikevel var det deilig med moden melon.

Vi koste oss veldig!

tirsdag 13. april 2010

Krabbefest!

Linjeforeningen min Volvox og Alkymisten arrangerte Krabbefest på studenterhytta på fredag. Jeg har ikke vært med før, men det var en fantastisk kveld med mye utrolig god sjømat, hyggelige mennesker, godt øl og dansing.
Ann-Katrine var mitt følge for kvelden

Hun kjenner noen veldig hyggelige andreklassinger

Magnus er leder for linjeforeningen og går i klassen min

Middagen min; blåskjell, kamskjell, krabbe, reker, røkelaks

Dette er en ting som skjer på studentfester, noen roper: "Av med byksorna!"

Økologene i klassen min

Sjarmerende marinbiologer og meg

Det var mye action på dansegulvet

Takk, for en fantastisk aften!

fredag 9. april 2010

Middag!

Jeg tenkte jeg skulle prøve å legge ut oppskriften på en middagsrett jeg liker veldig godt. Det er kylling med karri og tomat og ris.

Start med en liten løk

Hakk den i terninger

Den magiske ingrediensen er Balti curry paste fra Patak's. Jeg har sett at man kan kjøpe Patak's på ICA Maxi her oppe, men jeg pleier å kjøpe det i innvandrerbutikker, der har de alltid mye forskjellig. Det finnes mange ulike smaker.

Brun løken i panna

og ta oppi to strøkne/ en toppet spiseskje Patak (varier mengde etter hvor sterkt du vil ha det og om du har medium eller sterk)

Skjær opp en kyllingfilét i munnfullstore biter

Så skjærer du opp to tomater i terninger

Kok ris til

Stek kyllingen sammen med løk og krydderblandingen på litt sterk varme slik at kyllingen får stekeskorpe. Når den har det heller du over tomatene og rører til alt er varmt. Da vil også kyllingbitene være gjennomstekte, men saftige. Det tar ikke mange minuttene, så ikke la det stå for lenge! Synes du det er sterkt kan du røre inn en spiseskje rømme.

tirsdag 6. april 2010

Vårslipp

Igår besluttet jeg at NÅ er det vår nok til å ta ut bilen! Jeg har nemlig en Citröen 2CV Dolly fra 1986. Hun har ikke så godt av å kjøre om vinteren så i vinter har hun stått inne på en låve i Skogn i Nord-Trøndelag og i går var jeg og hentet henne.

Jeg kjenner han som har låven på grunn av at han også har en Citröen. Han har en DS:


De har en veldig stor og fin låve og der inne hadde Dolly stått sammen med skurtreskeren og mye annet spennende:


Men endelig kom hun seg ut!


Vi kjørte hjem i solnedgangen

søndag 4. april 2010

Grillsesongen er åpnet!

Så, snøen har på ingen måte gått, men det har vært nydelig vær i mange dager i strekk nå og vi synes at solskinnet fortjener folk som er ute. Så kjæresten har gravd sti bort til grillen og vi har grilla fantastiske pølser (kabanosser) vi kjøpte i Sverige på vei tilbake fra påsketur.



Ser det ikke bra ut kanskje?! Vi kosa oss veldig :) Jeg er veldig klar for vår nå. Sykkelen er tatt ut og eksamensperioden nærmer seg, finnes ikke sikrere vårtegn enn det ;)

fredag 2. april 2010

Barn

Dette er (dessverre) et tema som oftere og oftere kommer opp i livet mitt. Det er vel det og det at vennene mine begynner å lete etter jobber som gjør at jeg kjenner at jeg holder på å bli voksen. Ikke at det er så skummelt å bli voksen, men når jeg er ferdig med å studere å sitter jeg der ved starten på resten av livet og aner egentlig ikke hva som kommer til å skje. Det er som om jeg har klatret oppover en stige hele livet og pltuselig snart er på toppen og skal skli nedover igjen.

Det jeg synes er irriterende er at jeg egentlig aldri har tenkt så mye på barn eller tatt noe særlig stilling til om jeg skal ha, i så fall når og slikt. Men nå driver folk rundt meg og får barn, studiekamerater har søsken som får barn både her og der og jeg føler meg nesten tvunget til å ta stilling. Snart må jeg forklare hvorfor jeg ikke har tenkt noe på det og da blir det vanskelig å være nøytral.

Jeg synes det virker skummelt å få barn. Jeg aner ikke hva jeg skulle gjort med tingen. Dessuten liker jeg å være bare meg. Det er nesten så jeg kan synes det er litt mye innimellom å ha kjæreste. Hvordan vil det da være å ha barn? Og så kunne jeg egentlig tenke meg å jobbe og leve litt før jeg setter meg fast på ett sted.

Hva hadde du gjort med en sånn en?