onsdag 27. oktober 2010

Onsdagskveld

Det er noe med kombinasjonen blondeundertøy, lammepølse, øl og Jane Austen som får en til å føle seg litt annerledes.

tirsdag 26. oktober 2010

Jane Austen


Det er så mange ting jeg kunne skrevet om idag, en students skjelvende kosthold (fire knekkebrød, to caffe latter og en mangosmoothie holdt meg levende fram til klokka var fem), hvordan å holde et ryddig regnskap i en studentforening tydeligvis ikke er noe krav (i fellespostkassa for studentforeninger på skolen er det noen av gruppene som har bankoppkrav fra 2008) eller hvordan det å motivere seg for trening kan være hardt innimellom, men i stedet for skal jeg si noe om et av livets lyspunkter, nemlig Jane Austen.

Jeg har selv, på uforståelig vis, skaffet med fire venninner (minst) mens jeg har vært her i Trondheim som alle er spesielt glade i Jane Austen. Ikke bare at de har lest bøkene og sett filmene, men også at de eier ikke bare alle DVDene, men at de også eier alle versjoner av alle filmatiseringer av alle bøkene. Det krever ekte innsats ;)

Man kan vel bare vedkjenne at frøken Austen har skrevet kjærlighetsromaner (for det er jo det de er), som får unge piker (og andre lettpåvirkelige mennesker) til å sukke henført og glede seg over kjoler med skjæring rett under bysten, menn i knikkers og knestrømper og en tid da etikette og hatter hadde en helt annen rolle i vanlige menneskers liv.

Det er lenge siden den første filmatiseringen av frøken Austens bøker og de er fremdeles like dagsaktuelle. Det er vel kanskje flere som så Keira Knightly i Pride and Prejudice i 2005? Mye kan sies om originaliteten i plottene til frøken Austen, men jeg vil trekke fram det faktum at bøkene fremdeles leses av unge mennesker den dag i dag (og unge mennesker i dag er svært bestemte når det kommer til itteratur) og at kjærlighetshistoriene fremdeles fortryller.

Jeg ble først frelst av frøken Austen da jeg gikk på videregående (svært sent til å være en slik storspiser på bøker som jeg har vært), men da var det også utypisk nok i engelsktimen. Men det var et klassisk stykke litteratur som freste meg, nemlig denne vakre konversasjonen mellom mann og kone. Det er så mange lekre litterære sprang her at jeg nesten bare måtte finne ut hva frøken Austen egentlig holdt på med.

Jane Austen har også gitt oss et av verdens store visdomsord:

"It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife. However little known the feelings or views of such a man may be on his first entering a neighbourhood, this truth is so well fixed in the minds of the surrounding families, that he is considered the rightful property of some one or other of their daughters."

søndag 24. oktober 2010

FN-dagen

Idag, 24. oktober, er det FN-dagen. Jeg husker at da jeg gikk på barneskolen markerte vi alltid FN-dagen og siden så husker jeg alltid på det. Jeg er ikke helt sikker på hva denne dagen egentlig er til for, så jeg gikk in på FN sine sider om saken.

24. oktober 1945 ble FN opprettet og vi markerer denne dagen ved diskusjoner og ved å sette fokus på målene til FN og hva FN har fått til - hvordan de har gjort verden til et bedre sted.

Som det står på nettsidene deres:
"In the words of Secretary-General Kofi Annan, in every corner of the world - the United Nations is a living testament of hope. The United Nations lives in the hearts and minds of every citizen to end violence and promote tolerance; advance of development and ensure equality; protect human rights and alleviate poverty. The United Nations, at it's best, enables the achievement of those highest of human aspirations."

Kanskje FN hadde vært et sted å ende opp? Lurer på om man blir fanget i papirmølle eller om man faktisk har en mulighet til å gjøre verden til et bedre sted.

torsdag 21. oktober 2010

Sol!

Ah, så det ble noen bilder både på vei til og fra skolen






Er jeg unaturlig glad i gule blader og høstsol?

Snø og sol

Det snødde igår og det er sol idag, så jeg tenker meg ut en liten tur for å fotografere, før jeg skal på skolen. Jeg har fått tatt litt bilder denne uka, men jeg har ikke hatt tid til å legge dem inn, så jeg gir dere en spesielt vakker stripe fra Wulffmorgenthaler om det største skillet på arbeidsplassen:


Det er meldt snø i helga og det er minusgrader selv midt på dagen, men gjør ikke så mye at jeg plutselig måtte i boden for å finne vintersko og tykkere jakke.


Og akkurat nå får jeg gjort alt jeg skal på skolen, henger ikke spesielt etter noe sted, har kontroll på alle speidervervene mine og rekker å trene tre ganger i uka. Det er vel kanskje derfor jeg ikke er så mye på internett... Og siden jeg også rekker å jobbe så har jeg altfor mye penger. Jeg er flink og sparer det meste, men litt går til luksus også. Bilder følger!

tirsdag 19. oktober 2010

Lønningspils

Jeg har jo startet på master på NTNU Vitenskapsmuseet denne høsten. Og Vitenskapsmuseet (eller bare museet, som alle sier) er en del av NTNU, men ikke en del av noe institutt eller fakultet. De er litt som en satelittgruppe og samarbeider mer eller mindre godt med Institutt for Biologi. De ønsker jo å få studenter fra instituttet så de jobber med å lure folk ned, men det er ikke så mange som kommer.

Selve museet ligger nede i sentrum, slik at vi er litt isolerte fra resten av biologene i denne byen og fra resten av NTNU. Og når vi bare er 30 stykker til sammen, så blir man en liten gruppe. Det er flere av de unge folka her (og ung er et ganske vidt begrep i denne sammenhengen) som synes vi skal være litt mer sosiale slik at det blir litt koseligere her.

Så nå pleier flere av oss i tredje etasje å møtes og spise lønsj i biblioteket vårt til fast tid. Og igår hadde vi lønningspils alle sammen. Der satt vi på Mikrobryggeriet, professorer, kontordamer, daglig leder på Ringve, stipendiater og oss to masterstudentene. Det var en veldig hyggelig kveld, men mye deilig biologinerding. Det er fire stykker som jobber Caronomider (fjærmygg) og det skal være en fjærmyggkonferanse i Trondheim i juni. Det er en stor konferanse og de skal på den alle sammen. Og så snakket vi om at de må lage fjærmygg-t-skjorter til seg selv. Og hvordan når man disputerer på fjærmygg så kan man putte fjærmygg i isbitene eller glasere fjærmygg til å ha på kaka på disputasfesten etterpå. På disputasen på fredag hadde det nemlig vært en kake som viste han som disputerte i felt. Dvs på knærne med nesa i mosen midt i en myr oppdelt i firkanter....

Dette var andre gangen vi unge var ute og tok en øl og det hjelper skikkelig på miljøet her. Jeg synes mange grupper og institutter på universitetet er dårlige til å skape samhold. Man trenger en fest og en øl i ny og ne for å riste litt løs og lære litt om hverandre som ikke har med faget å gjøre i det hele tatt. Men sånt koster penger og så må folk gidde å ta seg tida.

Men det blir nok lønningspils neste måned også ;)

søndag 17. oktober 2010

Studentlivet for oss naturalister


På grunn av masteroppgaven min og all genetikken er jeg tilbake i hvit labfrakk for første gang på to år. Jeg ble liksom aldri helt vant til disse labfrakkene, men labteknikeren vår (den veldig hyggelige italieneren Rosanna) er svært streng på å unngå kontaminering (smitte) av prøvene våre og da er det strengt regime på bruk av labfrakk og hansker. Men det er mange grunner til å ha labfrakk på på kontoret....
Og så må jeg innrømme at det er to ting jeg er spesielt flink til, å skrive gjørelister og å utsette arbeidsoppgaver til en annen dag. Jeg har innsett at det er lettere å lure meg selv til å få gjort det jeg skal om jeg har en detaljert liste, gjerne med alt i kronologisk rekkefølge. Men også at jeg har nok tid til alt, evt mange nok tidsfrister i løpet av dagen....

Jeg har ligget i senga i hele dag for å bli frisk før jeg blir ordentlig syk og da rekker man litt xkcd og litt PhD comics på veien.

fredag 15. oktober 2010

PhD

PhD, bedre kjent på norsk som en doktorgrad er en absolutt nødvendighet om man ønsker å drive med forskning som biolog. For å kunne ta en doktorgrad må man ha en mastergrad (5årig) og man bør helst ha vært med og publisert en eller flere viteskapelige artikler og også ha noe praktisk erfaring. Ofte blir stipendiatstillinger utslyst og søkerne blir forespurt å skrive en prosjektbeskrivelse av den oppgaven de ønsker å gjøre som stipendiat.

Det er få stipendiatstillinger i verden og de er jo naturlig nok ganske så smale, så det er ikke så mange som passer til dem heller. Så på et vis er det fint for det er ikke så mange andre som passer til de oppgavene du passer til, men så er det kanskje ikke så mange som har penger og ressurser til å ha en stipendiat på akkurat ditt felt.

Idag skal en venn av meg disputere, det vil si at han skal forsvare doktorgraden sin. Tre eksterne dommere som alle tre er eksperter på akkurat hans felt skal være opponenter som det heter og stille spørsmål og diskutere med ham foran en stor forsamling. Og synes de oppgaven er god så får han den godkjent og så har han en doktorgrad.

Doktorgradsarbeid tar gjerne et sted mellom 3 og 5 år. Staten ønsker vel at det ikke skal ta mer enn 4 år, men det er ikke alle som er like raske og så er det mange som har mye annet å gjøre også. Dessuten, om du skal ha en master først og så ha jobbet i tre år med doktorgraden din så begynner du å være langt inn i familieklar alder...

Jeg har lyst til å blir forsker når jeg blir stor og for å bli forsker så må man ha en doktorgrad. Og for å få en doktograd må man også ha en svært god masteroppgave. Så jeg vet hva jeg jobber for ;)

Har du valgt en like komplisert karriére som jeg?

torsdag 14. oktober 2010

Cocktail shaker

Jeg har hatt to cocktailaftener nå og skal den tredje på søndag. Den første gikk veldig bra, den andre ble litt fuktigere enn jeg hadde tenkt. I hvert fall for min egen del. Denne gangen tror jeg det blir fullt på hybelen... Men denne gangen har jeg faktisk forberedt meg litt ekstra, jeg har nemlig gått til innkjøp av en cocktail shaker.


Når man driver å mikser drinker er det faktisk utrolig upraktisk å ikke ha en, så jeg gleder meg til søndag så jeg får prøvd den ut.

Nå eier jeg seks cocktailglass (som tar opp mye plass på kjøkkenet) i tillegg til shakeren, så nå begynner det å bli virkelig bra.


Jeg er spent på hva folk tar med, Pia har lovet lys rom og fersk mynte, så da blir det kanskje en av mine absolutte yndlinger; mojito!

tirsdag 12. oktober 2010

Jeg må slutte å lese kommentarer til saker i nettaviser. De gjør at jeg vakler i troen på menneskeheten.

Sitatet er av MartinBekkelund  Retweeted by Torehs and 30 others og det slo meg skikkelig i bakken. Er det innimellom at fasetter ved ditt eget fagfelt slås opp i store typer i avisene og nettdebattene går hete og du vet du kanskje burde engasjert deg for å få litt fornuft inn i diskusjonene, men du vet at det ikke er diskusjoner, men mange mennesker som roper høyt på det samme stedet?

Det er kanskje ekstra spesielt for meg som studerer evolusjonsbiologi, for det er mange høyrøstede mennesker som vet lite om biologi generelt og evolusjonsbiologi spesielt. Man vil gjerne fortelle dem at det de sier er fullstendig skivebom, at det er like store generaliseringer som at Norge er nesten Nord-Korea, at jorda nesten er som en stjerne og at de bare skulle lest seg opp litt. Men hva er litt? De tre grunnleggende lærebøkene på 1000 sider hver man har første del av bachelor i biologi? Populærvitenskapelig bøker av Richard Dawkins? Nature?

Verden er så utrolig mye mer kompisert enn de aller fleste innser og alle tror vi vet så mye om verden, selv om vi vet så lite. Det er ikke så mange som ser forskjell på vitenskapsspråk og hverdagstale og går seg derfor vill i fagspråk.

Som oftest gjør jeg som Martin Bekkelund tenker å gjøre, jeg hopper glatt over kommentarfeltene i nettaviser, innimellom starter jeg på den første kommentaren og angrer meg like etter. For det meste holder jeg meg til kommentarene på forskning.no, for det er de ofte gode. 

Men er det de som er dumme? Jeg som er overlegen? Har verden blitt for komplisert til at alle kan være med og si noe fornuftig om alt?

Australia

Jeg har en venninne som reiste til Australia idag for å være der nede i et halv år og bare reise og kose seg. Hun skal også innom New Zealand på veien og jeg kjenner at det rykker litt i hjerterøttene. På denne tiden i fjor gikk jeg og gledet meg til å reise til New Zealand og Australia selv og etter å ha vært der så vet jeg at jeg må tilbake. Spesielt på New Zealand. Jeg kunne bodd på NZ, det er så magisk der.

Så mens det blir gråere og mørkere her oppe i nord så skal jeg tenke på alt det herlige lyset der langt sør.

Dette er noen av bildene mine fra Australia og New Zealand. En blomstrende soldugg.


Marit og en strarr på ridetur.


Utsikten over New Zealandske fjell


Lav ;)


En soldugg i en grøftekant.


En orkidé på kanten av en moseskog


Fyrverkeriformet mose


Knæsjoransj sopp i regnskog i Australia


Bille


Maur


Koralløy i Great Barrier Reef

søndag 10. oktober 2010

2010 sensus

Man vet veldig lite om hvordan jorda fungerer, hva som egentlig er her og hva som vil skje i framtiden. Jeg vil tro at det vi vet bare er en bitteliten del av det hele. Det er for eksempel veldig tydelig når det kommer til antall arter vi har beskrevet (gitt navn) i forhold til hvor mange arter vi tror det finnes i verden. Vi har funnet 1,8 millioner arter hittil og man tror det finnes mellom 3 og 30 millioner arter i verden. Sånn omtrent...

Man vet spesielt lite om hva som finnes i havet. Når man tenker på hvor mye av verdens overflate som er dekket av hav i forhold til land så vet vi egentlig ingenting om hva som finnes her på jorda. Før trodde man at det bare var liv der det var lys, fordi de minste byggeklossene i verden trengte lys for å få mat (fotosyntetisere). Men så fant man undersjøiske vulkaner der det levde organismer som ikke brukte lys, men svovel i stedet for.

I det siste har marinbiologer trålet de syv hav for å se om de finner noe mer der nede, og i løpet av ti år hadde de funnet over 1000 nye arter. Dessuten hadde de funnet masse arter man trodde var utdødde for lenge siden (sist funnet som fossiler).

Jeg sjekker ofte innom forskning.no som er et samarbeid mellom alle forskningsinstitusjonene i hele Norge. De er også svært oppdatert på all mulig internasjonal forskning. Mye spennende (og riktig) informasjon der! De har akkurat nå en artikkel om dette havprosjektet. I artikkelen hadde de et album av en del av de nye artene de hadde funnet og jeg har funnet meg to nye yndlingsdyr, den første er en krabbe. Den er så forskjellig fra alle de andre krabbene i verden at den har fått sin egen familie (familie er en taksonomisk enhet).


Det andre er en nålefisk som ser ut som en sjøhest som later som om den er tang. Der fikk dere den ;)

lørdag 9. oktober 2010

Når jeg sier Lars, sier dere Vaular

Ah, det har vært litt av en uke.  Fire netter på rad uten de store mengdene søvn tar litt på, men konsertene var fantastiske! Ikke for det, de var veldig forskjellige og det var ikke mange jeg så på begge konsertene, men det var utolige opplevelser.

Kings of Convenience var skjønne, to gutter med hver sin gitar på senen, smekk full Storsal (ca 1000 stykker) som er helt, helt stille og bare står og lytter. Se for dere piten foran senen, der alle de fulle, store guttene står og dytter og kaster øl på hverandre, det var helt stille, de sto helt rolig og jeg har aldri hørt så mange mennesker synge så pent sammen eller klappe såpass bra i takt. Det var til å få gåsehud av. Jeg skal innrømme at all musikken til KoC svinger det ikke like mye av, men de kommuniserer så godt med publikum og koser seg så på senen, at det gjør ingenting.

Lars Vaular var en helt annen historie. Mens KoC startet 15min etter det som stod på plakaten, så hadde Lars oppvarmere som kom på 30min etter og han kom ikke fram før over en time etter, akkurat slik det er på ordentlig rockekonsert. Vi begynte å trampe litt med dansefoten under oppvarmerne, men det tok virkelig av da hovedpersonen selv kom ut. Intens dansing midt i det svette mylderet, masse folk som kunne alle tekstene og utrolig bra stemning. Jeg er ordentlig frelst av ham, hadde jeg ikke allerede kjøpt albumet hans hadde jeg kjøpt det ;) Men jeg dro hjem med konsert-t-skjorte av ham.

Den passer veldig bra inn i fargepaletten jeg driver og siger inn i (den er mintgrønn) og passer godt inn i min plan om at jeg skal bli litt mer fargerik og vågal med fargevalg i klesveien. Det er viktig å utfordre seg litt.

Så, fordi jeg har vært ute og vært pen tre dager på rad tenkte jeg jeg skulle legge ut to bilder av sminke. Første bildet er fra Vaularkonserten, jeg hadde på meg en svart, løs topp med paljetter og dyp utrigning, korallfargede trange bukser og mine lekreste svarte pumps. Det var litt vondt å gå hjem igjen etter å ha danset hele natta... Leppestiften er en jeg har arvet etter mormor (dvs, den er 20 år gammel) og er gammelrosa.


 Igår hadde jeg på meg sitrongul t-skjorte, mørkeblått miniskjørt og gullsmykker (store gulløredobber, lite gullkjede, gullklokke og gullring). Å kombinere gull og gult funket egentlig veldig bra. Har en sjokkrosa leppestift for å gi litt mer kontrast og litt mindre mørkt rundt øynene fordi jeg skulle på musikal og ikke feste hele natta.

onsdag 6. oktober 2010

Natalia Vodianova

Denne damen her har vært et av de største navnene i nesten ti år, hun har to barn, er rusisk, bor i London, er svært aktiv på være snill mot verden fronten og i det hele tatt. Og som dere kan se av kjolen så er hun modig. Jeg lurer bare på hvordan hun klarte seg gjennom kvelden når så mye hud synes. Og så er jeg imponert over kjolen, at det går an å vise så mye hud uten at det virker tacky eller fælt. Som dere sikkert har merket er blonder og gjennomsiktige plagg svært in for tiden, så det er bare å kjøre på. Selv synes jeg det er litt skummelt.

Bilde lånt av Sarah Angel

tirsdag 5. oktober 2010

Matpakketips

Jeg er en økonomisk student og kjøper aldri mat på skolen, men har alltid med matpakke. Men fordi det går mye i matpakke driver jeg og utvikler gode påleggkombinasjoner som gjør det hele litt mer spennende. Jeg lager alltid dobbeldekkere for da får jeg litt bedre samvittighet for å ha mye pålegg på skivene...

Gode kombinasjoner:

Røkelaks og pesto. Pesto kan man kjøpe på glass og selv de billige smaker pesto. Røkelaks får man til og med fra Firstprice til en rimelig penge, nå sist kjøpte jeg et stykke til halv pris fordi det hadde gått ut på dato. Det billigste er å kjøpe et stykke og skive det selv. Men da bør man ha en god kniv med langt blad tilgjengelig.

Ost, skinke/ salami og tacosaus. Tacosausen gjør at brødskiva får litt mer pizzafølelse. Har du tilgang på mikrobølgeovn eller liknende der du spiser lønsj så blir det jo nesten pizza ;)

Leverpostei og rødbetesalat. Smør på en hvilken som helst leverpostei og legg på rødbetesalat. Salaten er god fordi den er litt kremete, men jeg tror nok også det vil være godt med vanlig rødbete.

Blå ost, skinke og tomatskiver. Dette er en liten bit av kosematen min jeg har skrevet om før (Litt sulten). Men ha Matpakkevisa til Knutsen og Ludvigsen i bakhodet "majonesen var klemt ut og tomaten var flat"...

Fiskekake, salat og majones/ remulade. Denne passer ypperlig om du er spesielt sulten eller om matpakka må vare lenge. Jeg pleier å ha et passe lag remulade, skjære fiskekaka på langs og legge på (så den klistrer seg litt fast) og så legge litt salat på toppen. Har du tykke skiver eller er veldig sulten kan du med fordel ta to fiskekaker i stedet for å skjære én i to.

Ellers er jeg også en stor fan av å lage litt for my emiddag og ta med meg restene og en gaffel på skolen neste dag. Så lenge man har en mikro vil det alltid bli bra.

Konsertplaner

Studentersamfundet i Trondheim feirer 100 år i gamet i 2010 og feiringen startet 1. oktober, dvs fredag som var. Krompen var på besøk og det er blitt laget en festforestilling basert på Knutsen og Ludvigsens sanger som heter Hei, ny dag! Den offisielle feiringen varer til den 10. oktober og i løpet av den tid har de masse festmøter, konserter og i det hele tatt.

Ofte synes jeg det kulturelle tilbudet i Trondheim er litt puslete så derfor må jeg jo benytte meg av denne eksplosjonen av tilbud som er denne uka. Planen for uka er derfor:

onsdag 6.
18.00 kleskolleksjonsvisning på Agape i sentrum
21.00 Strindens Promenadeorkester
22.30 Kings of Convenience

torsdag 7.
20.30 Candiss
22.30 Lars Vaular

fredag 8.
20.00 Hei, ny dag!

lørdag 9.
20.00 Knauskoret
22.30 Studentersamfundets symfoniorkester og Pirum

Dette kommer til å bli en knall uke! Jeg har gledet meg en stund allerede og nå har jeg til og med klart å lure med meg folk på alle konsertene, så da blir det øl, musikk og kultur i en herlig røre. Neste uke blir det tilbake til vanliglivet igjen. Men det går jo greit når man har fått ristet litt løs. Nå er det bare 8 uker igjen til eksamen...

mandag 4. oktober 2010

Akvariet i Bergen

Speiderpolitikkhelga ble riktig vellykket og vi har kommet oss et godt steg framover når det kommer til demokratiske rettigheter og muligheter for roverne (16-25) i speiderforbundet. Det er sånt man blir glad av. Men det er andre ting som også kan glede en biologs hjerte, nemlig AVARIET I BERGEN! På Roverforum pleier det å være en liten ekskursjon lørdag ettermiddag/ -kveld for å komme seg litt ut av konferanserommet og iår var vi i Akvariet.

Fordi vi var 90 stykker, så var vi der etter stengetid og fikk guider som fortalte og fulgte oss rundt. Vi så på pingvinene mens vi ventet på dem og etterpå fikk vi selshow.








fredag 1. oktober 2010

Rød

Jeg har vært en stor fan av rødt lenge og igår var jeg nesten litt for rød.

 Jeg hadde rød kjole, hårbøyle med rød blomst på og jeg hadde rød jakke (men en svart genser imellom og svarte støvletter.

Da jeg kom hjem testet jeg ut effekten av rød leppestift også:


Det er ganske magisk hva litt farge kan gjøre med ansiktet ditt ;)

Er det noe enhver jente bør ha i basisgarderoben sin så er det et par lekre rød sko, en rød kjole og en ordentlig RØD leppestift. Da får man oppmerksomhet om man vil.