fredag 3. desember 2010

Dødt er godt?

Nei, for en gangs skyld er det ikke mat jeg tenker på, men biologi ;) Alle vet at trær blir gamle. Noen arter blir veldig gamle, andre blir ikke fullt så gamle. På Hamar, ved domkirkeruinene har de en furu som er 1000år gammel. Det er utrolig og stå der og se på det gigantiske treet og tenke på alle de menneskene som har sett akkurat det samme treet i løpet av 1000år. I Sogn og Fjordane har de tørrgraner som er så gamle at de har forsteinet på grunn av det spesielle klimaet på vestlandet. På NTNU på Intstiutt for Biologi har Terje Thun jobbet med årringanalyse av trær i en mannsalder og det er faktisk ikke så mange flere enn ham som vet så mye om trær her i Norge.

Men altså, gran blir vanligvis omtrent 250 år og hogget lenge før det (akkurat hvor gamle de er vet jeg ikke, kanskje 30?). For å kunne drive med skogbruk trenger man mye skog, i hvert fall om man skal ta ut virke hver vinter. Fordi Norge har store skogarealer har vi mange arter som lever i skogen. Ikke bare fugler og elg, men også gnagere, biller, andre insekter, moser, lav og mye forskjellige små planter (urter). Gjennom evolusjon vil organismer (arter) tilpasse seg ledige nisjer i naturen. Det vil si, man spiser det ingen andre spiser. Det er som å bestemme seg for å bare spise kokostwist fordi ingen andre spiser kokostwist - kjempelurt! Og på samme vis er det også mange arter som har tilpasset seg å leve av døde trær. Det er mange som legger egg, har larver og reir i gamle trær. Det er mange planter som bare kan leve i skogen der et tre har falt, fordi det bare er der det er nok lys. Mye lav og sopp lever bare på døde trær. Andre spiser det som spiser de døde trærne.

Problemet er det at man tjener mindre og mindre per hektar med trær og man trenger mer skog for å kunne leve av dette. Mer effektivt skogbruk og utvidelse av områdene man bruker har gjort at det bare er noen få prosent av Norges totale skogareal som er eldre enn 250år. Det er enkelt og greit nesten ikke noe gammel skog igjen. Om man tenker på dette er som mennekser så ser man lett at om man har bare mennesker under 20 år, så får man nesten samme problem som i Rwanda, populasjonen blir veldig ensidig og det er store problemer for styre og stell. Ikke at grantrær får høyere arbeidsledighet fordi alle er unge, men det er et stor problem at det så lite gammelskog igjen.

Forskning.no som jeg har nevnt her før, har et veldig fint debattinnlegg om mangelen på gammelskog her. Her setter forfatteren fokus på at det ikke er krav til å la trær bli stående til de dør av seg selv og at man hogger like mye i viktige biotoper (ulike typer skog) som alle andre områder. Vi har ikke så mye skog som vi tror, og vi har nesten ikke noe urørt skog i Norge.

Har du noen gang vært i en urskog? Det er skog som ikke har blitt rørt av mennesker noen gang. Det er noen små fliker urskog igjen og jeg anbefaler absolutt en tur! Visste du at vi har boreal regnskog i Nord-Trøndelag? En ekte regnskog, her i Norge ;) Den ligger for det meste i Nord-Trøndelag. Et fint sted er i enden av Snåsavatnet, forbi Grong. Til våren har jeg tenkt å ta meg en tur!

Men tenk på det neste gang du fyrer med ved eller tar deg en tur i skogen. Det finnes nesten ikke noe rotete og råtnende skog igjen noe sted. Kanskje det er noe du skal ta opp i ditt lokalmiljø?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du noe på hjertet?