mandag 22. november 2010

Kjell Ivar Flatberg

På fredag var jeg på æressymposium for Kjell Ivar Flatberg. Kjell Ivar er den aller flinkeste på torvmose i hele verden. Det er ikke noe stort felt, men han har jobbet med denne plantegruppa i 40 år og er helt suveren i felt. Han har et øye for detaljer som er av en annen verden og har beskrevet flere nye arter for vitenskapen. Nå har han gått av med pensjon og har i den anledning blitt Professor Emeritus (æresprofessor) ved NTNU. Å være emeritus betyr at man beholder kontoret og forskningen, men at man slipper undervisning og papirarbeid. I tillegg til at han er blitt emeritus, så har han fått oppkalt en familie etter seg. Om du ikke vet hva det betyr, les denne artikkelen.

På fredag var det altså et symposium til hans ære, noe som vil si at alle de nest beste folka i verden på akkurat torvmoser ble invitert til Trondheim. Her er alle deltakerne på symposiet.
 Som dere ser er det ikke så mange, men vi har representanter fra USA, Canada, Nederland, Sverige og en del internasjonale folk fra NTNU. Her holder Jon Shaw foredrag. Han er en ledende bryolog (moseforsker) i verden og var en av dem som holdt foredrag den dagen.
 Etter foredragene var det festmiddag på hotellet. Alle hadde pyntet seg, også Kjell Ivar. Dette er slipset hans med en brodert Sphagnum troendelagicum. Det er en mose som bare finnes i Trøndelag og som Kjell Ivar har funnet.
 Her er hedersgjesten ved middagen.
 Dette er Hans Stenøien (t.v) og Kristian Hassel. Det var de som arrangerte hele dagen og de er også veilederne mine på masteroppgaven.
 Til forrett var det laks, jeg er ikke sikker på hva de hadde gjort med deg, men det var nesten som et stort stykke røkelaks, og så var det en deilig purée og blåskjell til.
 Til hovedrett var det biff og sennepssaus. Det var veldig godt. Jeg vil lære meg å lage perfekte rotpuréer en dag.
 Etter middagen gikk vi opp i hotellbaren. Magni er fersk doktorgradsstipendiat på museet og har de samme veilederne som jeg, men hun skal skrive om torvmose.
 Tenk, både Burberrykjole og -veske. Det blir ikke bedre enn det.
 Æresgjesten koste seg på dansegulvet.
 Det er ikke så mange masterstudenter som er så heldige som jeg som deler en flaske rødvin med veilederen sin og doktorgradsstipendiaten på en fredag kveld.
 Det var en veldig bra kveld.

2 kommentarer:

  1. Må bare få nevne at jeg akkurat har sittet og lest om torvmose i geografipensumet mitt :)
    Visste du at dens forskjellige varmeledningsevne (tørr og våt) gir grunnlaget for dannelsen av permafrost-landformen palser?

    SvarSlett
  2. :) Nei, det visste jeg ikke. Men jeg vet at det kan holde på 50% mer vann en sin egen vekt og at det har en del antiseptiske egenskaper. Perfekt til å vaske kjeler med på tur ;)

    SvarSlett

Har du noe på hjertet?