søndag 18. april 2010

Veddugnad

Veddugnad er noe man kommer borti når man er speider, eller kanskje uansett om man er speider eller ikke, så lenge man har en hytte som trenger ved og ikke har råd/lyst til å betale prisen for en sekk med dårlig ved (blodpris!). Uansett, veddugnad eller vårdugnad er det mange tradisjoner for. Og som så meget annet annet, så er dugnad en av de tingene som får Norge til å gå rundt. Visste du at nordmenn gjennomsnittlig er medlem av tre organisasjoner og at mange nordmenn arbeider frivillig?

Speideren er jo frivillig og folk legger ned mange arbeidstimer for en god sak. Vi har veddugnad på speiderhytta vår en til to ganger i året. På dugnaden er det ofte mye annet som blir gjort også, ikke bare å skaffe ved, men å vaske hytta, reparere ting, rydde og annet forefallende arbeid. Vi skal rive kjøkkenet og peisen på hytta og bygge om litt nå til sommeren, så det blir ikke så mye vasking på denne dugnaden. Derimot har vi hatt veldig mye utleie på hytta det siste året og det er ikke alle som skjønner at forbud mot bålbrenning betyr at de ikke får lov til å brenne bål... Så nå er vedlageret nesten tomt, igjen!

Hyttesjefen var litt bekymret for at vi ikke skulle få nok ved denne gangen, spesielt fordi det var mange som ikke kunne komme. Så for å øke effektiviteten på selve dugnaden og for å få mer gjort, var vi seks stykker som dro opp igår, en uke før dugnaden, for å felle og kviste trær og gjøre klart til dugnaden slik at alt går raskere og greiere.

Det var utrolig deilig å være ute hele dagen og arbeide med kroppen. Det har snødd litt innimellom de siste dagene og snøen hadde på ingen måte gått på Tømra, i tillegg var det veldig typisk trøndervær hele dagen; snø, sludd, regn, hagl og stårlende solskinn. Alle værtyper varte i 15 min før det skiftet til neste...

Man blir sliten og støl av å vasse i knedyp snø hele dagen, av å kviste trær og bære/ trekke dem rundt i skogen og av å stadig gå gjennom snøen sånn at du stadig må trekke deg ut av dype hull. Jeg kan bare si at etter å ha trent både onsdag og fredag (hurra!) i tillegg til kroppsarbeid igår er jeg en stor ball av støle muskler idag...

Men det har vært skikkelig deilig å trene denne uka, så jeg gleder meg til i morgen når det blir Puls sammen med Ane :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du noe på hjertet?