torsdag 16. desember 2010

Third hand

Jeg har en kreativ side som jeg ikke har tid til å slippe løs så ofte. Og så er den ikke så dominerende, men jeg liker å pusle med håndarbeid og slikt når jeg har tid. Fordi alle er stressa unntatt meg, har jeg mye tid for meg selv. Dermed har jeg fått tid til å dykke ned i haugen med klær som gikk ut av klesskapet mitt da jeg gjorde totalrevurdering av garderoben for et år siden, men som jeg ikke ville gi bort på grunn av fint trykk eller broderier eller slikt.

Jeg hadde en rød og hvit-stripete skjorte med veldig fint paljett- og pyntestendetalj, men som var både for kort og for stram over bringen til at den kunne beholdes. Jeg hadde egentlig tenkt til å sy om en jakke (mer om den senere), men fikk plutselig over meg hvordan jeg kunne sy om skjorta mi.

Løsningen ble å putte detaljer fra skjorta inn i en knæsj gul t-skjorte jeg hadde liggende:

Først grovklippet jeg ut detaljen, festet den på t-skjorten og så hvordan det så ut. Dvs om prosjektet var verd å gjennomføre.
 Nærbilde av detajen
 Så fant jeg fram sykittet mitt, symaskin (det er virkelig noe av det beste jeg har fått i gave noen gang)
 Syskrin med sytråd i alle farger, knappenåler, synåler og en god saks
 Så tok jeg ut ryggstykket, brettet det grovt, sprettet opp t-skjorten og prøvenålet fast to sidestykker. T-skjorten var nemlig litt trang, så jeg tenkte det kunne være fint å gjøre den litt løsere og gi den flere detaljer.
 Grovnåling, som dere ser...
 Så tok jeg stykkene jeg skulle bruke i siden
 Penklippet, brettet og nålet. Det kan være lurt å stryke og vaske alle bitene du skal bruke, så vet du stoffet ditt ikke oppfører seg vanskelig under første vask og så blir bretter og slikt rettere.
 Jeg målte dem ikke nøye, men jeg sammenliknet dem så de skulle være like brede
 Så sydde jeg dem pent til to strimler. Jeg sydde sidene dermed i to omganger. Dette for at ikke alt skulle skli ut når jeg sydde dem fast til t-skjorten. Det kan være greit at alle bitene er ferdige når det hele skal monteres. Husk å sette nålene på tvers når du syr på symaskin! Ellers henger de seg opp i symaskinfoten og så blir det krøll.
 De ferdigsydde stykkene nåles fast i t-skjorta (på vranga) for å teste
 Slik ser den ene siden ut
 Her bør man egentlig prøve t-skjorta på for å kunne justere passformen. Men det var et hjørne jeg kuttet... Her er t-skjorta ferdigsydd. Jeg valgte å ta strukturendringene først og så pynten etterpå.
 Så penklippet jeg detaljen. Jeg valgte å følge formen på detaljen i omrisset av lappen for å forsterke den geometriske formen.
 En detalj av detaljen :)
 Så nålet jeg den fast til t-skjorten og prøvde på for å justere plasseringen. Legg merke til at jeg har plassert lappen lenger på forsiden. Det er litt for å unngå å ha perler akkurat på skulderen, så de ikke så fort blir slitt og litt for å få mer flash på forsiden.
 Sånn ble den plassert (den er på venstre side)
 Litt fornøyd? Egentlig veldig fornøyd med plasseringen.
 Så tråklet jeg lappen fast der den var nålet fast. Dette er spesielt viktig med en lapp med svært ujevnt omriss. Så vet du at lappen ikke sklir, strekker seg eller noe annet tøys

 Symaskinen min har en fænsi stretchstofffunksjon som gjør at sømmen blir "elastisk". Men den er også ekstra tykk, som er en fin effekt i seg selv (lappen var ikke i stretchstoff)
 Sånn endte t-skjorten opp! Den blir nok testet ut om ikke så lenge :)
 Jeg har sydd om en annen t-skjorte fra den samme haugen tidligere også. Da var det en trøye mamma hadde kjøpt til meg på verdens-2CV-treff. Jeg vasket den for varmt, så den ble altfor liten, men trykket var for fint til å gi den bort. Så da kjøpte jeg en "fransk" genser på H&M og sydde på lappen.
 Her fikk jeg bruk for stretchsømmen :)
 Jeg er ikke så flink til å starte med ingenting, men klarer meg bra når jeg har et utgangspunkt. Jula for to år siden, så fant jeg noen gamle klær i klesskapet hjemme. Genseren er fra H&M og var boleroaktig, noe jeg fort fant ut ikke var så fint. Og skjørtet ble strikket av mormoren min (for 22år siden) før hun døde og skulle sikkert bli en del av en drakt eller noe. Skjørtet var litt langt, så jeg trakk det opp under bysten og tenkte at de to kunne bli en fin kjole. En artig fargekombinasjon og allting.

Skjørtet klødde noe fryktelig, men vi hadde et gammelt underskjørt liggende som jeg tok med.
 Først sydde jeg sammen kneppingen foran på genseren. Så sydde jeg skjørt, underskjørt og genser sammen. Det krevde to personer å kontrollere lengde og slikt, men ellers gikk det greit. Dette sydde jeg for hånd, så det tok litt tid. Men jeg har ikke nok symaskinskills til å få det til annet enn for hånd. Men det ble ganske elastisk, så jeg er fornøyd.
 Og så trengte kjolen litt pynt. Vi hadde masse hvite perler liggende, så jeg tenkte det kunne være fint å gi den et asymmetrisk utseende ved å bare ha perler på den ene siden og å prøve å sy dem på uten mønster. Det er vanskelig å plassere perler tilfeldig skal jeg fortelle dere. Det tok litt tid å sy på, men da har man noe å gjøre med hendene når man allikevel sitter hjemme i juleferien og prater med slektninger ;)
 For å gjøre kjolen litt sprekere brukte jeg gul tråd på alt. Det synes ikke så godt, men vi hadde ikke tråd som var identisk blå eller rosa, så da tenkte jeg at en kontrast ville funke bra. Og gul gikk veldig bra, den synes ikke på lang avstand og gir et litt sprekere inntrykk nærme.
Jeg har mange t-skjorter igjen som trenger å sys om, pluss at jeg har denne jakka jeg må gjøre noe med, så det blir nok mer sying på meg etter hvert.

4 kommentarer:

 1. Det var superkult! Eg har arva ei symaskin av Bestemamma, og har planar i same leia ;)

  SvarSlett
 2. Om du vil ha sydate i jula, kan jeg ta med meg noen av prosjektene som ligger og venter ;) JULEFERIEEE

  SvarSlett
 3. jeg har også gjerne sydate i jula frøken! veldig bra jobba, jeg er ALT for dårlig på å gjennomføre sånne prosjekter :/

  SvarSlett
 4. Jeg har innsett at når jeg blir inspirert så må jeg bare stå på, for plutselig forssvinner inspirasjonen og så blir jeg ikke ferdig... Men sydate skal jeg nok klare å få til :) Juleferien starter offisielt onsdag, så fra da av har jeg masse tid til å se framover :)

  SvarSlett

Har du noe på hjertet?