lørdag 18. desember 2010

Førerkortklasse BE

Sier det deg ingenting? Vel, jeg visste ikke så mye om førerkortklasser jeg heller, før onsdag ettermiddag, da jeg hadde tenkt til å leie en henger som jeg kunne sette bilen min på så jeg kunne kjøre den til vinteropplagringsplassen sin.

Om man ikke gjør noe fra eller til når man kjører opp, så får man førerkort klasse B, evt noen tillegg (jeg har feks klase M (moped) og S (snøscooter) i tillegg, men jeg tror ikke de som får nytt nå får de to klassene). Det er i hvert fall sånn at du får ikke lov til å kjøre noe du ikke har bevist at du kan kjøre. Noe som jo er vel og bra. Men regelverket er innimellom litt bakvendt.

Forerkortklasse BE er nemlig det man trenger for å kjøre noe som er tyngre enn 3500kg i tillatt totalvekt. Og tillatt totalvekt er noe helt annet enn den faktiske vekten på det du kjører rundt på. I tillegg kan ikke det du trekker være tyngre enn det du trekker med om hengeren ikke har bremser. Dvs at om hengeren ikke har bremser, så må bilden din bremse for begge og da kan ikke bilen være lettest. Akkurat det er greit. Og så har det seg slik at hengere med en tillatt totalvekt på over 3500kr må ha bremser. Også greit.

Så her kan man jo da tenke seg at om du får lov til å kjøre på noe som er til sammen 3500kr tungt og bilen må være like tung eller tyngre enn det du trekker, da kan bilen maks veie 3500kg / 2 = 1750kg. Og da kan du også trekke noe som veier 1750kg. Men så var det dette med tillatt totalvekt, da. For det spiller ikke noe rolle hvor tung hengeren med last faktisk er, men hva den tillatte totalvekten hengeren har. For tillatt totalvekt for en henger er hvor mye den maks har lov til å veie med last på. Og uansett hvor mye den egentlig veier med last på, så regner myndighetene at hengeren alltid veier så mye som den maks har lov til, selv når den er tom.

Så om du skal trekke noe noen gang, med et klasse B førerkort, så må du skaffe deg en henger med tillatt totalvekt på det samme som bilen din. Og vanligvis er ikke dette noe problem, for folk kjører bare flyttelass og hageavfall uansett, men den ene gangen du skal flytte en bil og dermed trenger en bilhenger, så finner man ut at alle bilhengere som kan leies har tillatt totalvekt på i hvert fall 2000kg. For det er jo ingen biler som veier mindre enn 1300kg?!?! Unntatt 2CVer, da...

Så der stod vi, men en bil som veide 1740kg, en henger som veide 500kg og en bil som veide 600kg, som egentlig skulle gått veldig fint opp i opp, men hengeren hadde tillatt totalvekt på 2200kg, så da gikk det ikke allikevel. Det er en stund siden sist jeg var så oppgitt over reglene. Dessuten er det ganske strenge straffer for å trekke på noe du ikke har lov til og jeg var ikke forberedt på 10 000kr i bot eller å miste førerkortet...

Derfor har jeg allerede begynt å skrive ønskeliste til neste bursdag, førerkort klasse BE. Så jeg kan trekke rundt på min egen bil... Heldigvis funka det å sette på ett par med piggdekk, skrape av 4 ukers snø og få start på damen, så vi kom oss utover til opplagringsplassen. Men turen i halvslaps og tett snø, uten vindusviskere (de hadde frosset i mekanikken) og uten varmeapparat og med glugga åpen for at doggen ikke skulle ta over, den har jeg ikke tenkt til å ta igjen. Det skal være knopper på trærne og tørr asfalt selv i Nordland før jeg tar henne med hjem igjen... Puh!

Men til sommeren ser det ut til at det blir road trip på Dolly og meg helt ned forbi Paris ;)

2 kommentarer:

  1. dette kunne jeg fortalt deg alt om, eventuelt kjørt bilen for deg. Hestejenter uten BE er like ute å kjøre (eller kanskje heller ABSOLUTT ikke ute å kjøre?) som dykkerer uten surstoff... :)

    SvarSlett
  2. :) jeg skal se om jeg ikke får til å skaffe meg den derre Een i løpet av neste år :)

    SvarSlett

Har du noe på hjertet?