lørdag 8. mai 2010

Bli vegetarianer!

Man skulle trodd dette innlegget ville handlet om mat eller dyrevern eller noe slikt. Men det kommer det ikke til å gjøre. Det er nemlig en helt annen grunn til å bli vegetarianer enn at det er synd på dyr i bur. Og om det er synd på dem, kan du ikke bare spise vilt? Og om det er slemt å drepe dyr, hvorfor er det ikke dumt å drepe planter?

Nei, en god grunn til å bli vegetarianer, i hvert fall spise veldig lite kjøtt, er på grunn av dette:

Dette bildet kan sies å illustrere hvor mye energi som føres videre fra ett trofisk nivå til det neste. Et trofisk nivå er for eksempel toppredator (en predator en en som spiser andre dyr) eller fotosyntetiserende plante (plante som bruker lys for å få energi, det er ikke alle planter som gjør det, nemlig) eller dyreplankton.

Tidligere mente man at 10% av energien føres videre til neste ledd. Man har senere funnet ut at i noen økosystemer føres mer videre og i andre økosystemer mindre. Det viktigste å vite er i hvert fall at mye energi "mistes" fordi den blir gjort om til varme eller energi som brukes for å holde organismen (planten eller dyret) i live.

Poenget mitt er det at vi bruker mye plass på jordas overflate for å gi dyr mat. Dyrke gress og annet som kuer skal spise så vi kan spise dem eller melken deres. Om vi i stedet for brukte denne plassen til å lage mat direkte til oss selv ville vi fått mye mer plass. Det er selvfølgelig mange steder man ikke kan dyrke grønnsaker, korn og poteter og der kunne man hatt dyr, men det er mye mat i 1kg bønner.

Om du i tillegg spiser kortreist mat blir alt enda bedre. Bruk mer penger på kortreist, økologisk og vegetarisk mat og mindre på reising, så blir nok jorda et bedre sted til slutt. Det er nemlig en grunn til at Asiater (nesten) ikke spiser noe kjøtt. De har ikke råd til at dyra deres spiser maten deres...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du noe på hjertet?