søndag 10. oktober 2010

2010 sensus

Man vet veldig lite om hvordan jorda fungerer, hva som egentlig er her og hva som vil skje i framtiden. Jeg vil tro at det vi vet bare er en bitteliten del av det hele. Det er for eksempel veldig tydelig når det kommer til antall arter vi har beskrevet (gitt navn) i forhold til hvor mange arter vi tror det finnes i verden. Vi har funnet 1,8 millioner arter hittil og man tror det finnes mellom 3 og 30 millioner arter i verden. Sånn omtrent...

Man vet spesielt lite om hva som finnes i havet. Når man tenker på hvor mye av verdens overflate som er dekket av hav i forhold til land så vet vi egentlig ingenting om hva som finnes her på jorda. Før trodde man at det bare var liv der det var lys, fordi de minste byggeklossene i verden trengte lys for å få mat (fotosyntetisere). Men så fant man undersjøiske vulkaner der det levde organismer som ikke brukte lys, men svovel i stedet for.

I det siste har marinbiologer trålet de syv hav for å se om de finner noe mer der nede, og i løpet av ti år hadde de funnet over 1000 nye arter. Dessuten hadde de funnet masse arter man trodde var utdødde for lenge siden (sist funnet som fossiler).

Jeg sjekker ofte innom forskning.no som er et samarbeid mellom alle forskningsinstitusjonene i hele Norge. De er også svært oppdatert på all mulig internasjonal forskning. Mye spennende (og riktig) informasjon der! De har akkurat nå en artikkel om dette havprosjektet. I artikkelen hadde de et album av en del av de nye artene de hadde funnet og jeg har funnet meg to nye yndlingsdyr, den første er en krabbe. Den er så forskjellig fra alle de andre krabbene i verden at den har fått sin egen familie (familie er en taksonomisk enhet).


Det andre er en nålefisk som ser ut som en sjøhest som later som om den er tang. Der fikk dere den ;)

2 kommentarer:

  1. oooh fancy! Den krabben der likte jeg også :D puuusete!

    SvarSlett
  2. Det ser nesten ut som om den har bolero på seg ;)

    SvarSlett

Har du noe på hjertet?